Mamy wreszcie oczekiwany sezon na truskawki.
Te pyszne owoce co roku kuszą nas swoim smakiem i aromatem. Niestety, nie wszyscy możemy je jeść. Truskawek nie zaleca się w żywieniu niemowląt i matek karmiących, które mogą przez pokarm podawać alergen swoim dzieciom. Coraz więcej osób ma też uczulenie na białka zawarte w tych owocach lub objawy nietolerancji pokarmowej. Truskawki są także źródłem naturalnych salicylanów. Objawy, które występują po zjedzeniu truskawek mogą być bardzo różnorodne. Najczęściej są to: uciążliwy katar, łzawienie, kichanie, wysypki, świąd skóry, obrzęk śluzówek jamy ustnej, języka. Wiele osób reaguje wystąpieniem pokrzywki na skórze; zmian silnie swędzących, które przypominają zetknięcie się skóry z pokrzywą. Mogą pojawić się bóle brzucha, biegunka, czy nudności. Pierwszą czynnością jest odstawienie owoców, a także wszelkich produktów, które je zawierają. Należy zgłosić się do lekarza specjalisty alergologa, który zastosuje odpowiednie leki i zaplanuję diagnostykę. Odpowiednie testy wykonane w gabinecie specjalistycznym pomogą wyjaśnić przyczynę problemu pacjenta. Należy pamiętać, że nasz organizm może reagować także na środki chemiczne i dodatki do żywności. Niezwykle ważny jest czas i tempo narastania reakcji na pokarm; im szybciej po spożyciu i bardziej gwałtownie narastają objawy - tym są bardziej niebezpieczne.